Napkollektor

A Nap felé fordított napkollektorok elnyelik a napsugárzás energiáját, átalakítják hőenergiává, a belsejében keringetett folyadék felmelegszik.
A folyadék a házban található hőcserélő tartályba jutva átadja energiáját az épület vízvezetékrendszerében keringő hidegebb víznek.
A keringetett vízzel történik a ház fűtése vagy a víz melegítése.


Napelem


A napelemek az épületek tetejére vagy oldalára szerelve helyi elektromos áram forrásai lehetnek, vagy nagyobb területen naperőműveket alkotnak.
A napelemek elektromos energiává alakítják a sugárzás energiáját.
Átalakító eszközök segítségével az egyenáramot váltóárammá alakítják.
Önálló napelem-rendszereknél az energia tárolására akkumulátorokat szerelnek be. Azonban egyre gyakoribb, hogy a kisebb rendszereket, akár egy családi ház napelemes rendszerét is, az elektromos hálózathoz csatlakoztatják.Magyarország kedvező adottságai miatt egyre inkább elterjed a napenergia közvetlen hasznosítása napkollektorokkal és napelemekkel. A termőföldjeink mezőgazdasági hasznosítása miatt napenergia-telepek kevéssé létesíthetőek, azonban a napenergia alkalmazása lakóházak és intézmények tetején, helyi hasznosítással egyre növekszik.

Előnyei
  • Amíg a Nap létezik, energiája kifogyhatatlanul rendelkezésre áll a Földön.
  • A Nap hője és fénye nem kerül pénzbe.
  • Tiszta energia - nem jár üvegházhatást növelő szén-dioxid-kibocsátással.
  • Távol eső, alig lakott helyeken is megoldható az áramtermelés.
Hátrányai
  • A napenergia a napsütés intenzitásától jelentősen függ, így a folyamatossága nem biztosított.
  • A kedvezőtlenebb klímájú területeken a felhasználhatósága korlátozott.
  • A napelemek és napkollektorok gyártása költséges,
    és maga az előállítás nem környezetbarát, komoly energiaigénye van


Franciaország legnagyobb napenergia telepe Colle des Mées területén van. 112 780 napkollektor elemből áll, a Városliget területének kétszeresesét foglalja el, és 12 000 lakóház számára biztosít elektromos áramot.

Sokszor láthatsz teknőst vagy gyíkot tavasszal a napon sütkérezni. A hüllők nem képesek testhőmérsékletük állandó értéken tartására, az a környezet hőmérsékletének függvényében változik. Emiatt ezeket az állatokat hidegvérűeknek is nevezik. A nap hője szükséges nekik a testük felmelegítésére és a csontozatuk fejlődéséhez.


A világon számos olyan hely van, ahol az elektromos hálózat nem éri el a településeket, lakóhelyeket, vagy túl drága lenne a kiépítése. De még városon belül is találkozhatsz hálózatba nem kötött kis rendszerekkel, mint a BUBI állomásait ellátó napelemek.


Az öt űrügynökség - amerikai, orosz, japán, kanadai és európai - által létrehozott Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) is a nap energiáját használja.

A Solar Impulse 2 repülőgép 2015 márciusától 2016 júliusáig 16 leszállással elsőként kerülte meg a Földet egyetlen csepp üzemanyag felhasználása nélkül. 42 ezer kilométert tett meg. A 72 méter szárnyfesztávolságú repülőt több mint 17 ezer napelem látja el energiával, amelyek négy elektromotort működtetnek és töltik a gép akkumulátorait is; ezek segítségével éjszaka is tud repülni.
Az egyik, a passzív hasznosítás, a nap hőjének természetes használata. A napenergiát már az ősember is alkalmazta több ezer évvel ezelőtt. A kunyhója bejáratát úgy alakította ki, hogy a nap besüssön, így a hidegebb időszakban melegebb maradjon a lakóhelye. Ma is az épületeink tájolásával, az ablakaink nagyságával, az építőanyagaink színével tudjuk hasznosítani a nap hőjét.
 
A világon számos olyan hely van, ahol az elektromos hálózat nem éri el a településeket,
lakóhelyeket, vagy túl drága lenne a kiépítése. A napenergia viszont rendelkezésre áll szinte korlátlan mennyiségben. Olyan napelemes berendezések kifejlesztése indult meg, amelyekkel a sivatagban a naphőt egyre inkább tudják hasznosítani főzésre, helyi villamosenergia ellátásra, vagy akár víztiszításra.


Vissza az oldal tetejére
Észrevétele van? Az alábbi elérhetőségen léphet velünk kapcsolatba: zooped@zoobudapest.com

Támogatók: