A felszín alatti magas hőmérsékletű rétegekig lefúrt mesterséges lyukakba vizet pumpálnak. A víz felmelegszik, majd a felmelegedett vizet a felszínre szivattyúzzák.
Máshol magát a földfelszín mélyebb rétegeiben levő termálvizet használják, annak kezelésével.
A lehűlt vizet a föld alatti vízgyűjtőbe pumpálják vissza.
A meleg vizet épületek fűtésére és melegvíz-ellátására használják. Különleges esetben, ha elég forrón kinyerhető és tartható, gőzturbinák meghajtására és így elektromos energia termelésre is használható.Magyarország geotermikus adottságai kedvezőek. A földkéreg az átlagosnál vékonyabb, így a hőáram értéke közel kétszerese az európai átlagnak. Emellett hazánk termálvízben is páratlanul gazdag.

Előnyei
  • A geotermikus hőszivattyú működése évszaktól, időjárástól független.
  • Kis helyet foglal el, ezáltal a környezete háborítása minimális.
  • Üzemeltetési költsége alacsony.
  • A használat helyszínére telepített erőművek hatékonysága kiváló.
Hátrányai
  • A geotermikus hőszivattyú telepítése költséges.
  • A geotermikus forrás intenzív használata annak kimerülését okozhatja, a földfelszín alatti egyensúlyt megbonthatja.
  • Az erőművek telepítése során a föld mélyéből ártalmas gázok is a felszínre törhetnek.

Az Állatkertben jóval nagyobb a fűtési igény, mint egy átlagos házban. A gazdag és értékes élő gyűjtemény, köztük sok különleges trópusi faj környezetét kell megteremteni. Ezt ma már részben az Állatkert területe mellett levő Széchenyi fürdő termálvizének hőjével oldják meg. A fürdő területéről jól szigetelt távhővezeték hozza a meleg vizet az Elefántház alagsorában kialakított hőközpontba, majd a lehűlt vizet visszaviszi. Az új rendszer 26 épületben összesen 80 000 köbméternyi légteret lát el termálhővel, és ezáltal több mint 350 állatfaj és közel 500 növényfaj többezer egyedének, kolóniájának biztosít igényeiknek megfelelő hőmérsékletet.

San Francisco városától 120 kilométerre északra fekszik a Geysers. A 48 négyzetkilométeres rendszer a legnagyobb kiterjedésű és teljesítményű, amit valaha építettek. A 22 különálló erőműből álló rendszer 350 kútból nyeri a gőzt.

A Yellowstone Nemzeti Park természeti kincseit, a hőforrásokat és gejzíreket, ugyanúgy a föld alatti forróvizes rendszerek táplálják, mint az erőműkomplexumot.

A Nagyvárad melletti Püspökfürdő termál tavában élt a hévízi tündérrózsa, amely egy trópusi rokonságú, helyben kialakult faj. Sajnálatosan a termálforrás túlzott használata miatt ez a páratlan természeti érték eredeti helyén kipuszult, ezért át kellett telepíteni a környező mesterségesen kialakított tavakba. További fennmaradásuk már az emberi gondoskodáson múlik.

A föld mélyéről előtörő hőforrások évezredek óta kínálnak élőhelyet néhány különleges halfajnak. Ilyen a Rakovitza kele is, amelyet a Vízparti Élet Házában is láthatsz. Egy részük helyben kialakult, ún. bennszülött faj, amelyek különleges természeti értéket képviselnek. Ezek a termálforrások élőhelyül szolgálnak az utóbbi időben az emberek által betelepített, egyébként a trópusokon honos fajoknak is. Ilyen a Városligeti-tó, melyben tíznél is több trópusi faj él és szaporodik.
Egy magyar találmány a könnyen elérhető, másfél-két méter mélységben található alacsony hőmérsékletű földenergiát hasznosítja az épületek hőszigetelésének javítására. A falszerkezetbe csőkígyó-rendszert épít be, amely össze van kötve a talaj felszíne alatt elhelyezett csőkígyóval. A csőrendszerben folyadék áramlik, egy kis energiaigényű szivattyú segítségével. Míg a levegő hőmérséklete télen a szobahőmérsékletnél jóval alacsonyabb, nyáron pedig magasabb, a föld hőmérséklete néhány méter mélységben már állandó. A csőrendszer az állandó hőmérsékletű földhőt a falakhoz juttatja, amely télen melegít, nyáron pedig hűt.


Vissza az oldal tetejére
Észrevétele van? Az alábbi elérhetőségen léphet velünk kapcsolatba: zooped@zoobudapest.com

Támogatók: